Ugrás a tartalomra

Tisztelgés Rahmanyinov előtt

2024. március 02. szombat
A Cziffra Fesztiválon Balázs János virtuóz játékát csodálhatta meg a közönség
Tisztelgés Rahmanyinov előtt

A Cziffra Fesztivál két koncerttel is adózott a 150 éve született Szergej Rahmanyinov emléke előtt a szerző összes zongoraversenyének műsorra tűzésével. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész szólaltatja meg Rahmanyinov összes zongoraversenyét egyszerre. A február 10-i hangverseny után, február 25-én vált teljessé a ciklus, ugyanis a Keller András által vezetett Concerto Budapest közreműködésével a harmadik és a negyedik zongoraversenyt is meghallgathatták a zenerajongók a Zeneakadémián, illetve Rahmanyinov méltán híres Tizennégy románca közül a Vocalise is felcsendült. A koncerten részt vett Karsay Ferenc polgármester is.

Rahmanyinov zongoraversenyei a hangszerre írt legnehezebben előadható művek közé tartoznak, amelyek mind a szólistát, mind a zenekart kihívás elé állítják. Rahmanyinov, aki páratlanul virtuóz zongoratechnikával rendelkezett, a legenda szerint harmadik zongoraversenyét Vladimir Horowitz előadásában annyira tökéletesnek találta, hogy ő maga többet nem is játszotta koncerten ezt a művét.


Átadták a Cziffra-díjakat

Budafok-Tétény önkormányzata büszkén őrzi a kerületi kötődésű Cziffra György zongoraművész örökségét, kezdetektől támogatja a fesztivál programjait. A nagytétényi kulturális központ is az ő nevét viseli. A Zeneakadémián a hagyományoknak megfelelően ezúttal is átadták a Cziffra Fesztivál Tehetség- és Életműdíjait. Életműdíjjal ismerték el Eötvös Péter karmestert, zeneszerzőt, zenepedagógust és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezetőt, zenepedagógust. Tehetség díjat adtak át Abouzahra Amira hegedűművésznek, Lukács Gergely tubaművésznek és Vida Mónika Ruth zongoraművésznek.